PRAGG Savjetodavni odbor: “Samo rad na lokalu i s običnim čovjekom može donijeti promjenu”
Jučer, 11.06.2024., u sklopu projekta PRAGG - Proaktivni građani i građanke, održan je drugi sastanak Savjetodavnog...

Jučer, 11.06.2024., u sklopu projekta PRAGG - Proaktivni građani i građanke, održan je drugi sastanak Savjetodavnog odbora. Događaj je okupio članove i članice odbora s bogatim iskustvom i ekspertizom unutar civilnog sektora, s ciljem dobivanja njihovih vrijednih preporuka koji će pomoći daljem razvoju PRAGG inicijativa i aktivnosti.

Jedna od učesnica sastanka i predstavnica Agencije lokalne demokratije (LDA) iz Mostara, Dženana Dedić, osvrnula se na PRAGG postignuća u odnosu na prošlu godinu: “Jako mi je drago da se koncept Međunarodne zajednice promijenio i da su počeli shvatati da samo rad na lokalu i s običnim čovjekom može donijeti promjenu. PRAGG pokušava širiti pozitivni narativ i pokazati 'običnom čovjeku' kako postići promjenu, kako krenuti od malog cilja. Mladi su ključni u ovoj priči, jer njima treba otvoriti vidike i pokazati put promjene, čime će demokratija postati kultura življenja."

Srđan Puhalo, psiholog i aktivista, dodao je da je u trenutnom ambientu izuzetno izazovno ostati aktivan i pokušavati postići promjene: “Situacija u nevladinom sektoru u BiH je prilično teška. Imamo pritiske sa svih strana što dodatno otežava rad i opstanak nevladinog sektora u BiH.” 

U završnom dijelu sastanka je, između ostalog, istaknuto kako nevladine organizacije trebaju nastaviti svoju ekspertizu približavati lokalnim zajednicama: "Posebno mi se svidjelo što su se počeli cijeniti građani i građanke, kao i vlasti na lokalnom nivou. Smatram da nove vrijednosne kriterije, prije svega odgovornost, treba graditi od temelja, a to su građani, obični ljudi koji su najbolji dio našeg društva. Treba raditi s njima, vratiti im dostojanstvo i cijeniti njihov stav. PRAGG radi upravo to, što je veliki kvalitet ovog projekta.", zaključio je Vehid Šehić ispred Foruma građana Tuzla.

 

Zahvaljujemo svim učesnicima na njihovom doprinosu i radujemo se budućim uspjesima.

0