Nova snaga lokalnih inicijativa: Inspirativni trening Javnog zagovaranja u okviru PRAGG projekta

Javno zagovaranje je još jedna od tema značajnih za provedbu lokalnih inicijativa u okviru PRAGG projekta. Tokom mjeseca maja, organiziran je trening za predstavnike organizacija civilnog društva i neformalnih grupa građana, čije kampanje podržavamo u njihovim lokalnim zajednicama.

Kroz interaktivne radionice, stručno vođene diskusije i inspirativne primjere iz prakse, polaznici su osnaženi da svoje ideje pretvore u djelovanje i ostvare pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Učesnici su naučili kako jasno i uvjerljivo izražavati svoje stavove i pravilno koristiti komunikacijske alate.

"Novo znanje o zagovaranju i komunikacijskim alatima bit će od velike pomoći, kako meni tako i udruženju, u novom projektu koji provodimo u našoj lokalnoj zajednici", navela je jedna od učesnica. 

No, ovaj trening nije samo pružio nova znanja nego je potaknuo i međusobno povezivanje te razmjenu iskustava među polaznicima, što će zasigurno doprinijeti daljem napretku i uspjehu njihovih inicijativa.

Posebno je značajno što su na treningu sudjelovale predstavnice nevladinih organizacija iz Mostara, stvarajući tako inspirativnu atmosferu zajedništva i suradnje. Ta sinergija može potaknuti zajedničke projekte i akcije usmjerene na rješavanje lokalnih problema i unapređenje zajednice. Kroz međusobnu podršku i suradnju, učesnice iz Mostara mogu zajedno raditi na ostvarivanju pozitivnih promjena u svom gradu, stvarajući tako inspirativan primjer za druge zajednice i doprinoseći jačanju društvene strukture Mostara.

U periodu koji slijedi biće organizirana još dva treninga, što je odlična prilika za jačanje kapaciteta lokalnih organizacija i njihovog osoblja s ciljem efikasnije provedbe inicijative na terenu.

Konačni cilj je postići pozitivne rezultate i donijeti stvarne promjene u zajednici, društvu ili organizaciji.

0