Putokaz za promjene: Obuka u Žepču za aktivnu zajednicu!

Ciklus obuka o korištenju formalnih konsultacijskih mehanizama u lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine započeo je obukom u Žepču, 27.4.2024. godine. Ova obuka predstavljala je važan korak za osnaživanje građana i građanki Žepča te ih je motivisala za aktivno učešće u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou.

Građani su bili privučeni neobičnom temom i modelom rada, te su istakli važnost svog učešća u procesu donošenja odluka: "Tokom obuke sam naučila načine uključivanja u rješavanje problema u lokalnoj zajednici, te ću svakako to znanje prenijeti u praksu i postati još korisniji dio zajednice. Žao mi je što nije trajalo duže", rekla je jedna od učesnica.

Obuka je pružila učesnicima uvid u pravni okvir i standarde koji regulišu učešće građana u procesima donošenja odluka.

Jedan od učesnika je izjavio: "Nakon obuke smatram da se prije svega dosta promijenio naš stav o lokalnim samoupravama i naševiđenje toga, kako možemo uticati na njih".

Pored toga, obuka je omogućila učesnicima razvoj vještina javnog zagovaranja i građanskog učešća, što je ključno za efikasno iznošenje stavova i interesa u javnom prostoru. Sudjelovanje građana od suštinskog je značaja za napredak zajednice, a ova obuka im je pružila potrebne alate i samopouzdanje za aktivno doprinošenje poboljšanju prilika za sve. Zahvaljujemo Općini Žepče na ustupanju sale Općinskog vijeća za rad.

U narednim sedmicama, obuke će biti organizovane u Mostaru, Gradiški, Gradačcu, Bijeljini, Prijedoru i Zenici.

Sve informacije možete dobiti putem e-maila selma.sljivo@mladi.org ili telefona033 778 772.

0