Uspjeh u Bijeljini! Usvojeno pravo na personalnu asistenciju za osobe sa invaliditetom

Zalaganja za pravo na personalnu asistenciju u Gradu Bijeljina su konačno urodila plodom. Naime, nakon što je gradonačelnik podržao inicijativu, a prijedlog za usvajanje Odluke o proširenim pravima iz oblasti socijalne zaštite upućen na Skupštinu Grada Bijeljina, na posljednjem zasjedanju Skupštine, Pravo na personalnu asistenciju za osobe sa invaliditetom u Bijeljini je jednoglasno usvojeno.

Iz udruženja “Impuls” poručuju da slave ovaj veliki uspjeh. Podsjećaju na važnost personalne asistencije kao podrške osobama sa invaliditetom u svim aktivnostima, koje bi one, da nemaju invaliditet, samostalno obavljale. Smatraju da će uvođenje ovog prava omogućiti osobama sa invaliditetom da vode samostalan i nezavisan život, doprinose društvu, pohađaju školu, zaposle se i učestvuju u svim aspektima života.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović se takođe oglasio povodom usvajanja prava na personalnu asistenciju. “Socijalna politika grada nikada nije bila na većem nivou, nikada se problemima nije pristupalo na ovakav način i nisu se ovako sistematski rješavali. Bijeljina se po socijalnoj politici koju vodi približava razvijenim evropskim zemljama, ostalima poručujem učite od Bijeljine, širimo mrežu dobrih odluka, jer samo tako možemo doprinijeti razvoju lokalnih zajednica kao i boljem i plemenitijem društvu”, napisao je.

Usvajanjem Odluke napravljen je prvi korak ka rješavanju problema, a slijedi dalji rad na primjeni prava i sprovođenju usluge. Sljedeći korak je izrada Pravilnika sa kriterijumima o sprovođenju usluge personalne asistencije, za čiju izradu je odgovoran Centar za socijalni rad.

Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“ se intenzivno bavilo problemom nepostojanja personalne asistencije za osobe sa invaliditetom na području ovog grada i zadovoljni su što konačno vide rezultate svoje borbe. Rješenje kome teže jeste da sve osobe sa invaliditetom, koje ispunjavaju uslove, imaju pravo na personalnog asistenta i koriste uslugu u skladu sa svojim individualnim potrebama.

0