GRAČANICA: Udruženje mladih „Sijedi krš“ iz MZ Babići očekuje da će područna škola do kraja godine dobiti dječje igralište

Krajem protekle godine pokrenuta je inicijativa „Izgradnja adekvatnog igrališta ispred područne škole u Babićima“. Priču za dobrobit svih mališana, današnjih i budućih, pokrenulo je Udruženje mladih „Sijedi krš“ iz MZ Babići koja pripada gradu Gračanica. Naime, dugi niz godina djeca koja pohađaju nastavu u toj područnoj školi, suočavaju se s nizom problema uzrokovanih lošom i dotrajalom školskom infrastrukturom. Kako je roditeljima glavni cilj osigurati najbolje za svoju djecu, upravo su se roditelji i članovi Udruženja „Sijedi krš“ udružili i pokrenuli inicijativu hvale vrijednu. Jer, izgradnja školskog igrališta, osim održavanja tjelesnog odgoja, pružit će mogućnost održavanja brojnih vanškolskih aktivnosti, okupljanje i druženje školaraca na svježem zraku, u prirodi. Upravo sve to, današnji školarci nemaju, pojašnjava Amra Imamović, majka djevojčice koja pohađa školu u Babićima: „Ovaj problem je dugogodišnji. Naša djeca koja pohađaju Područnu školu u Babićima nemaju ni fiskulturnu salu, u kojoj bi održavali čas tjelesnog odgoja, tako da su primorani da održe čas ispred škole na igralištu koje nije adekvatno uređeno, koje nije dostojno naše djece. Tako da su djeca primorana više puta ostati u učionici, gdje na kraju i ne održe čas tjelesnog odgoja, nego se taj čas pretvori u čas nečeg drugog, obično likovnog“.

Onog trenutka kada su shvatili da problem niko ne rješava i ne preuzima odgovornost, naglašava majka Amra, odlučili su napraviti prvi korak. Upoznali su javnost o problemu a od Mjesne zajednice Babići i Grada Gračanice zatražili pomoć. 

Predsjednik Udruženja mladih „Sijedi krš“ Muharem Šehić prisjeća se kako je započela cijela priča: „Dugogodišnji problem škole je često bio tema različitih instanci, ali mi kao Udruženje mladih znali smo da taj projekt iziskuje značajnija sredstva i nikada nismo znali da možemo biti pokretači u rješenju ovog problema. Nakon što nas je ekipa iz PRAGG-a upoznala sa mogućnošću pokretanja kampanje da se neki problemi riješe u našoj zajednici, čvrsto smo odlučili da je to prilika za ovaj problem. Shvatili smo da upravo grupa mladih može biti pokretač rješavanja problema naše škole te smo krenuli u daljnju saradnju i nastojanje da ovaj projekt iznesemo do kraja, te našom kampanjom natjeramo odgovorne instance da riješe probleme vezano za školu, konkretno školsko igralište“. 

I relativno su brzo shvatili kako se zajedničkim snagama može doći do rješenja problema. Članovi Udruženja „Sijedi krš“ primijetili su javni poziv u MZ Babići na Zbor građana u sklopu kojeg će se raspravljati o projektima koji će biti predloženi za budžet grada Gračanice. „Odmah smo poslali jednog našeg člana ekipe da prisustvuje Zboru i predstavi našu ideju da  se za budžet grada Gračanice predloži da određena sredstva iz budžeta idu i za projekte škole. Međutim, prioritet su bili neki drugi projekti te ovaj projekat je navodno trebao biti tema za neke druge fondove“, objašnjava nam predsjednik Udruženja. Međutim, nakon spoznaje da prijedlog MZ Babići neće biti uvršten, odlučuju na adresu Grada u ime Udruženja „Sijedi krš“ uputiti inicijativu „Izgradnja adekvatnog igrališta ispred područne škole u Babićima“. „Našom objavom smo potaknuli i lobirali lokalne vijećnike da uključe ovaj problem u svoje inicijative te smo kao rezultat dobili dodatno uvrštavanje sredstava u budžet za našu školu“, pojašnjava Muharem Šehić. 

Grad Gračanica tako je iz svog budžeta za 2024. godinu izdvojio 26 hiljada konvertibilnih maraka za izgradnju školskog izrališta, ali na tomu nije stalo jer je financijska pomoć počela pristizati s različitih adresa što pokazuje da je inicijativa urodila plodom.

Podrška je stizala sa svih strana i dala je dodatan vjetar u leđa roditeljima i članovima Udruženja „Sijedi krš“ a Šehić dodaje: „Prvenstveno smo razgovarali sa predsjednikom MZ Babići i dobili zeleno svjetlo za dodatna sredstva koja će se usmjeriti iz budžeta MZ za rješavanje ovog problema te smo naišli na pozitivne reakcije svih mještana, koji su spremni čak i finansijski pomoći implementaciju ovog projekta. Također, primjetna je podrška i lokalnih privrednika“.

No, izgradnja igrališta još nije započela a roditelji očekuju i vjeruju kako će ono biti završeno do kraja godine. To će zasigurno donijeti velike promjene u Mjesnoj zajednici Babići. „Naši najmlađi stanovnici Babića imat će adekvatne uslove za održavanje časa tjelesnog odgoja, uslove koji su im dostojni. Zatim, aktivnosti poslije nastave, gdje će se moći djeca igrati, družiti se, zabaviti, što je mnogo važno u današnje vrijeme pored svih savremenih tehnologija“, uvjerena je Amra Imamović. 

Da bi se to ostvarilo, važno je ustrajati s inicijativom zbog čega je Udruženje već pripremilo sljedeće aktivnosti za više nivoe vlasti. Muharem Šehić nas upoznaje s njima: „Zapravo, naša misija nije samo da napadamo, nego da damo do znanja da je to igralište za svu djecu u MZ Babići i da su sve instance odgovorne što se dovelo u ovu situaciju. Nakon što prikupimo potrebne analize, anketiramo građanstvo i to sve dokumentujemo, sljedeća stvar koju nastojimo uraditi jeste da sve to prezentujemo Ministarstvu obrazovanja Tuzlanskog kantona. U narednim danima ćemo kompletirati tu dokumentaciju, poslati zvaničnu inicijativu za sastanak i sastati se sa ministrom obrazovanja, kako bi probleme vezane za školu u potpunosti neutralisali zajedničkim snagama“. Poslije izgradnje igrališta, aktivisti će nastaviti i s drugim aktivnostima za koje su saznali putem ankete. Jedna od aktivnosti će se odnositi na renoviranje toaleta koji su veliki problem u područnoj školi kao i fasada koja je u iznimno lošem stanju. To su daljnji ciljevi vrijednih roditelja i članova Udruženja. Boreći se za svoje najmlađe, aktivisti su spoznali koliko je vrijedno i važno baviti se aktivizmom. Do tog je saznanja došla i majka Amra Imamović čijim riječima zaključujemo ovu priču: „Ako neke određene probleme ne može riješiti  jedan čovjek, institucija, ili manja grupa ljudi onda se problemi počinju rješavati akcijom, grupom ljudi, u ovom slučaju akcijom mladih ,,Sijedi krš,, koja je i pokrenula inicijativu. I do sada smo vidjeli koliko je bitno baviti se aktivizmom, jer su ideje zamišljene od strane naših aktivista krenule ka realizaciji, i samim tim pokazali veliki značaj i napredak u ovoj kampanji“.

 

0