Građanske inicijative mijenjaju Bijeljinu: Značajni koraci ka inkluzivnom društvu

Grad Bijeljina je u poslednjih par dana postao mjesto gdje se dešavaju pozitivne promjene kada je u pitanju unapređenje prava i podrška ranjivim grupama. Naime, dvije kampanje pokrenute u ovom gradu, "Njena prava" i "Za pravo na personalnu asistenciju", su pokazale šta se može desiti kada osnaženi građani i lokalne institucije udruže snage kako bi osigurali bolji život za sve svoje stanovnike.

Korak naprijed za unapređenje prava žena žrtava nasilja

U prethodnim danima iz udruženja „Lara“ su podijelili postignute uspjehe u sklopu kampanje „Njena prava“. Važan rezultat i jedna od najvažnijih aktivnosti u projektu jeste Inicijativa za izmjene i dopune Odluke o proširenim pravima i uslugama u oblasti socijalne zaštite, koja se odnosi na uvođenje stalnog novčanog primanja za žrtve porodičnog nasilja, a ujedno i za razmatranje pitanja besplatnog produženog boravka i boravka u vrtiću djece žrtvi nasilja. Predstavnici grada su pokazali interes, a dogovoreno je da se provede i detaljna analiza, kao i procjena finansijskih sredstava potrebnih za dalju podršku.

“Na Forumu sa Gradonačelnikom smo dobili obećanje da će on da podrži to i da će nastojati da se usvoji inicijativa. Za par dana imamo ponovo sastanak, gdje ćemo predstaviti analizu koju će uraditi predstavnici Centra za socijalni rad da bi se budžetski vidjelo koliko je moguće I na koji način da se usvoji inicijativa”, rekla je Nataša Kurtuma, koordinatorica kampanje.

 

 

Pravo na usluge personalne asistencije kao korak ka inkluzivnom društvu

Udruženja žena sa invaliditetom „Impuls“ takođe je predstavilo rezultate kampanje za uvođenje prava na personalnu asistenciju za osobe sa invaliditetom u Bijeljini. Gradonačelnik Bijeljine je podržao inicijativu, a u Budžet Grada Bijeljina za 2024. godinu je uveo novu budžetsku stavku za personalnu asistenciju.

“Pri usvajanju Budžeta za 2024. godinu izdvojeno je 20.000KM za potrebe uvođenja personalne asistencije, čime je potvrđeno da je i Skupština Grada Bijeljina prihvatila da se podigne nivo prava našoj populaciji. Da bi se budžetska sredstva iskoristila u namjenjenu svrhu, potrebno je da Skupština Grada Bijeljina usvoji Odluku o proširenim pravima iz oblasti socijalne zaštite. Zato ih pozivamo da to učine na prvoj narednoj sjednici lokalnog parlamenta, te da sve svoja političke razlike ostave po strani i postupe odgovorno i ljudski prema nama koji smo u stanju potrebe", izjavila je Tanja Milinković , predsjednica Udruženja “Impuls”.

Sve je bilo moguće uz veliku uključenost drugih udruženja, kao i građana i građanki Bijeljine koji su prepoznali važnost problema i da je potrebno isti riješiti.

„Podsjetićemo javnost da smo u prethodnih devet mjeseci za ovu kampanju dobili pisanu podršku za naše aktivnosti od šest udruženja osoba sa invaliditetom i dva saveza. Građani Bijeljine su, takođe, podržali naše aktivnosti, njih preko hiljadu je svojim potpisom pokazalo empatiju prema ovoj problematici, a nama je dalo snagu da se sa još više energije borimo za svoja prava, tako da smo 30.11.2023. godine uputili zvaničnu inicijativu da se u Gradu Bijeljina usvoji Odluka o proširenim pravima iz oblasti socijalne zaštite i uvede pravo na personalnu asistenciju za osobe sa invaliditetom u Bijeljini”, dodala je Milinković.

 

 

Uspjesi koji se nižu u Bijeljini su rezultat zajedničkog napora građana, udruženja i lokalnih institucija, dokazujući da je zajedničkim radom moguće ostvariti pozitivne promjene i izgraditi inkluzivno društvo koje brine o svojim najranjivijim članovima.

0