Korak bliže ka usvajanju Inicijative koja će poboljšati položaj žena žrtava nasilja u gradu Bijeljina

U okviru kampanje “Njena prava”, prateći nedavno održan Forum, održan je važan sastanak između predstavnica Fondacije "Lara" i gradonačelnika grada Bijeljina. Tema razgovora bila je prethodno dostavljena Inicijativa za izmjene i dopune Odluke o proširenim pravima i uslugama u oblasti socijalne zaštite, koja je predstavljena institucijama nadležnim za ovo pitanje i gdje se razgovaralo o načinima na koje se Inicijativa može usvojiti. Inicijativa se odnosi na uvođenje stalnog novčanog primanja za žrtve porodičnog nasilja, a ujedno i za razmatranje pitanja besplatnog produženog boravka i boravka u vrtiću djece žrtvi nasilja. Predstavnici grada su pokazali interes, a dogovoreno je da se provede i detaljna analiza, kao i procjena finansijskih sredstava potrebnih za dalju podršku.

“Postoji volja i zainteresovanost da se inicijativa usvoji i da se time pruže bolji uslovi za žene žrtve nasilja, koji će im omogućiti da izađu iz nasilne zajednice i nastave normalno živjeti. Dogovoreno je da se uradi neophodna analiza i procjena finansijskih sredstava neophodnih za realizaciju ovih vidova podrške.” stav je predstavnica Fondacije “Lara”

Podsjećamo, na pomenutom Forumu gradonačelnik Ljubiša Petrović je podržao Inicijativu i predložio naredne korake, od kojih je održani sastanak prvi u nizu. S obzirom na to da prava predložena Inicijativom nisu planirana budžetskim okvirom, naglasio je da će sigurno biti upućena u proceduru putem nacrta rebalansa, kako bi bile stvorene mogućnosti za osnaživanje žrtava nasilja.

Problem procesa integracije i socijalne kohezije žena žrtava nasilja je složen i zahtjeva sistemsko rješavanje. Očekuje se da će naredni koraci biti usmjereni ka stvaranju konkretnih rješenja koja će poboljšati položaj žena žrtava nasilja u gradu Bijeljina, unaprijediti efikasnost sistema socijalne zaštite i izgraditi sigurno i inkluzivno okruženje.

Više o ovoj inicijativi čitajte na njihovoj FB stranici Njena prava.

0