Razgovor sa Nikolinom Jović: „Personalni asistent bi mi omogućio da budem vidljivija u svojoj zajednici, da imam pravo da biram, odlučujem i griješim.“

Personalna asistencija je najvažniji preduslov za samostalan i nezavisan život osoba sa invaliditetom i predstavlja podršku u svim aktivnostima, koje bi one, da nemaju invaliditet, samostalno obavljale, zbog čega je i pokrenuta inicijativa.

Svoje viđenje problema, potencijalnih rješenja, ali i osvrt na lično iskustvo i svakodnevne potrebe, podijelila je Nikolina Jović, dvadesettrogodišnjakinja iz Bijeljine, inače osoba sa 100% fizičkim invaliditetom sa urođenom mišićnom distrofijom, članica Udruženja žena sa invaliditetom „Impuls“.

 

Zašto personalna asistencija (PA)? Koje bi to probleme, izazove i ograničenja, koje osobe sa invaliditetom imaju u svakodnevnom životu, riješilo uvođenje prava na personalnu asistenciju?

Zato što osobe sa invaliditetom, sa fizičkim i senzornim invaliditetom, nisu u stanju samostalno da obavljaju svakodnevne aktivnosti.  Za mene lično kao osobu koja je 100% zavisna od pomoći druge osobe PA bi pomogla u zadovoljavanju osnovnih higijenskih potreba (hranjenja, dodavanja vode, presvlačenja, kupanja, dizanja iz kreveta). Poštedjela bih članove svoje porodice, ne bih morala da čekam kada su oni slobodni da se zadovolje moje potrebe i to ne samo ove koje se odnose na ličnu higijenu već i potrebe koje ima svaka djevojka pa tako i ja, a to su druženje sa mladima, večernji izlasci, sastanak sa partnerom, učešće na kulturnim manifestacijama odlazak na seminare koji se tiču prava osoba sa invaliditetom, odlazak u bioskop, porodičnu predstavu. Ugodnije bih se osjećala kada na tim dešavanjima svaki put ne bi morala biti moja majka...

 

Kako uvođenje personalne asistencije može uticati na poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom i omogućiti im punu participaciju u društvu?

Tako što bi mi personalni asistent omogućio slobodu kretanja prije svega, bila bih vidljivija u svojoj zajednici, imala bih više samopouzdanja i trudila bih se da doprinosim i drugim osobama sa invaliditetom (OSI) tako što bih se mogla uključiti u rad udruženja, učiti i samim tim i osigurati određeni izvor prihoda za sebe. Sa PA imala bih pravo da biram, odlučujem, odgovaram za svoje postupke i pravo da griješim.

 

Koliko je ovo pitanje važno za Bijeljinu? Kakav je, prema Vašem mišljenju, trenutni status personalne asistencije za osobe s invaliditetom u Gradu Bijeljini?

PA, iako je prioritetno pitanje prepoznato i u Zakonu o socijalnoj zaštiti i drugim dokumentima usvojenim od strane Skupštine grada Bijeljina, do prošle godine 2023. niko nije pokretao inicijativu i ozbiljno se bavio ovim problemom, ni donosioci odluka koji su dužni da osiguraju prava svim građanima podjednako, a ni udruženja koja zastupaju prava osoba sa invaliditetom. Jedino udruženje koje se odvažilo da pokrene inicijativu za uvođenje prava na personalnu asistenciju u Bijeljini je Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“. Izazovi su i dalje prisutni i lično sam od početka uz udruženje, pratim, uključujem se i nadam se da ćemo uspjeti i dobiti konačno ovo pravo - pravo na PA. 

 

Koliko ima osoba koje imaju potrebu za personalnom asistencijom u Gradu i na koji način oni sada zadovoljavaju te potrebe?

Nepoznat je broj jer se evidencije vode po osnovu prava u sistemu socijalne zaštite, podršku svima pružaju članovi porodice ili ako nemaju porodicu smješteni su u ustanovu koju im osigura Centar za socijalni rad. Mislim da svi oni koji koriste pravo na tuđu njegu i pomoć, koji 100% zavise od pomoći drugog lica, koji su punoljetni, koji imaju intelektualne sposobnosti da samostalno donose odluke  treba da imaju pravo na PA. 

 

Kako ste vi odlučili da odgovorite na ove izazove? Da li se možete osvrnuti na korake koje ste preduzeli?

Lično sam se uključila u aktivnosti koje je Udruženje imalo pri sprovođenju kampanje „ZA pravo na personalnu asistenciju“. Moj doprinos je bio u tome što sam dala učešće i ja i moja porodica u uličnoj akciji kada smo prikupljali potpise podrške od strane građana, dijelili informaciju zašto je potrebna PA i za koga je. Takođe sam davala i medijske izjave i svojim primjerom nastojim da mijenjam svijest kod ljudi. Lično sam se zalagala da preko društvenih mreža, preko ličnih kontakata sa pojedincima koji imaju preko 100000 pratilaca,  priča tj. inicijativa koju Udruženje „Impuls“ vodi u Bijeljini dopre do široke mase ljudi. 

 

Kako ocjenjujete odnos Grada prema kampanji? Koji su konkretni koraci preduzeti od strane gradonačelnika grada Bijeljina i skupštinskog Odbora i šta je do sada urađeno?

Usmena podrška od Gradonačelnika je dobijena, izrađena je dopuna Odluke o proširenim pravima  koja je obuhvatila i pravo na PA, i dalje je potrebno da je Gradonačelnik proslijedi Skupštini Grada Bijeljina na usvajanje. Budžet Grada Bijeljina za 2024. Godinu je zahvaljujući inicijativi uveo novu budžetsku stavku za personalnu asistenciju.

 

Ovim je napravljen prvi korak ka rješavanju problema. Koji su sledeći koraci, ko su glavni donosioci odluka i koja su Vaša očekivanja kada je u pitanju vremenski period za potpuno rješavanje problema?

Nakon donošenja Odluke slijedi primjena svega i sprovođenje usluge.  Potrebno je zadovoljiti Zakonsku regulativu za njeno sprovođenje, tako da je za očekivati da ukoliko Skupština usvoji Odluku realizacija usluge krene kada se ispune svi potrebni zakonski uslovi. Budžet je usvojen, a Odluka na putu ka usvajanju. Poslije toga slijedi da Centar za socijalni rad Bijeljina, kao institucija koja sprovodi Zakon o socijalnoj zašiti, pa tako i Odluku o proširenim pravima, izradi Pravilnik sa kriterijumima o sprovođenju usluge PA, raspiše javni poziv za prijave svih potencijalno zainteresovanih za pružanje usluge PA. Dalje, organizacija, ukoliko se prijavi, potrebno je da zadovolji sve zakonske uslove za sprovođenje te usluge, koje propisuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. U skladu sa kriterijumima, izvršiće se odabir korisnika i asistenata, sa jasno definisanim brojem sati i opisom posla, njihova obuka, i PA usluga bi mogla krenuti.

 

Kako osjenjujete uključenost drugih aktera iz javnog sektora (Centar za socijalni rad, odbornici, itd.)

Centar za socijalni rad je ta ustanova koja je po zakonu sprovodilac ovog prava, uključeni su bili u izradi prijedloga dopune odluke koja je usaglašena i koja kao takva ide na Skupštinu. Od odbornika se očekuje da daju glas ZA pravo na personalnu asistenciju za OSI u Bijeljini kada ovo pitanje bude na dnevnom redu Skupštine.

 

Kako ocjenjujete generalni odnos građana prema temi u smislu prepoznavanja važnosti problema i pružanja podrške kampanji?

Građani su svojim potpisima podrške tokom ulične akcije koja je sprovedena iskazali da su prepoznali važnost problema i da je potrebno isti riješiti. 

Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“ se intenzivno bavi problemom nepostojanja personalne asistencije za osobe sa invaliditetom na području ovog grada i konačno počinju da vide rezultate svoje borbe. Konačni cilj njihove kampanje je donošenje Odluke skupštine grada Bijeljina o proširenom pravu - pravu na personalnu asistenciju za lica sa invaliditetom sa područja Grada Bijeljina, a uvrštavanje prava na usluge personalne asistencije u dopune prijedloga Odluke predstavlja ključnu tačku u procesu unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u gradu Bijeljini. Rješenje kome teže jeste da sve osobe sa invaliditetom, koje ispunjavaju uslove, imaju pravo na personalnog asistenta i koriste uslugu u skladu sa svojim individualnim potrebama.

 

0