Prvi korak ka stvaranju inkluzivnog društva u Bijeljini: Pravo na usluge personalne asistencije uvršteno kao prijedlog Odluke o proširenim pravima i uslugama u oblasti socijalne zaštite

Juče je u prostorijama gradske uprave grada Bijeljine održana javna rasprava o prijedlogu Odluke o proširenim pravima i uslugama u oblasti socijalne zaštite. Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici Gradske uprave, JU Centar za socijalni rad i udruženja osoba sa invaliditetom.

Kao rezultat susreta, usaglašena je dopuna prijedloga Odluke sa tri dodatna prava:

·       Pravo na pomoć roditelju – njegovatelju nakon 30. godine života korisnika

·       Pravo na uslugu stanovanja u zajednici uz podršku

·       Pravo na usluge personalne asistencije, omogućavanje personalizovane podrške pojedincima, u zavisnosti od njihovih potreba, što u nastavku značajno utiče na slobodu izbora i samostalnost, čime se podstiče aktivno uključivanje u društvo.

Udruženje „Impuls“ se intenzivno bavi problemom nepostojanja personalne asistencije za osobe sa invaliditetom na području ovog grada i konačno počinju da vide rezultate svoje borbe. Podsjećamo, nakon što su dobili podršku građana u vidu potpisane peticije i usmenu podršku gradonačelnika, udruženje „Impuls” je 28.11.2023. godine predalo na protokol Grada Bijeljina Inicijativu za pravo na personalnu asistenciju. Njihov konačni cilj je donošenje Odluke skupštine grada Bijeljina o proširenom pravu - pravu na personalnu asistenciju za lica sa invaliditetom sa područja Grada Bijeljina, a uvrštavanje prava na usluge personalne asistencije u dopune prijedloga Odluke predstavlja ključnu tačku u procesu unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u gradu Bijeljini.

Dopuna prijedloga, koja će kroz dalje aktivnosti biti upućena na usvajanje Skupštini Grada, predstavlja prvi korak ka stvaranju inkluzivnog društva koje pruža podršku svim građanima, posebno onima koji se suočavaju sa specifičnim izazovima.

Više na: ZA PRAVO na personalnu asistenciju | Facebook

0